Ga naar de inhoud

UIT ETEN BIJ CAFÉ-BISTRO KULT, GRONINGEN

UIT ETEN BIJ CAFÉ-BISTRO KULT

Afgelopen week gingen wij met een groepje mensen (waarvan er 5 bloggen) op vrijdagavond eten bij café bistro Kult in de Steentilstraat in Groningen. De Steentilstraat is voor mij vooral een straat waar het altijd naar wiet ruikt en waar ik vrijwel nooit winkels bezoek en maar een enkele keer de horeca. We waren allemaal nog niet eerder bij Kult geweest (voor de meesten was het totaal onbekend), terwijl wij er wel vaak over hadden gehoord vanwege het uitgebreide vegan aanbod op de kaart. Hoog tijd dus om een keer aan te schuiven. 

Bij Kult kun je buiten zitten als het mooi weer is. De drankenkaart biedt naast reguliere drankjes ook een cinnamon chai latte, Fritz Kola, Club Maté en cocktails. De menukaart staat geschreven op 2 borden in de zaak en is zolang de voorraad strekt. Naast de menukaart zijn er nog speciale dagaanbiedingen zoals een soep van de dag. Omdat we met z’n zessen waren, werd ons meteen verteld van welke dingen er nog maar 2 of 3 beschikbaar waren. Wij 2 waren vooral geïnteresseerd in het veggie en vegan aanbod en daar is inderdaad ruime keus in (evenveel of misschien zelfs nog wel meer dan vlees en vis).

Om je een idee te geven van de vegan hoofdgerechten: Italiaanse groentenpaté met komkommerbloem en peterseliepesto, maaltijdsalade met samosa’s en korianderdressing (kan ook vegetarisch en is dan met geitenkaaskroketjes) en een notenfondue met brood en sla (kan ook vegetarisch als kaasfondue). Bij de voorgerechten vind je onder meer de vegan bitterballen van de Vegetarische Slager, gefrituurde uienringen en de groentesamosa’s (zijn ook onderdeel van de maaltijdsalade) met een dip. Bij de toetjes staat onder meer een vegan tiramisutaart. Het was best lastig kiezen! Daarnaast zijn de prijzen laag tot gemiddeld. Een soepje kost bijvoorbeeld €3,50 en de hoofdgerechten variëren van €7,50 (met sla als garnering + €2) tot €15,50.

Uiteindelijk bestelden we met z’n allen de bitterballen en de samosa’s (unaniem jum!) en bestelde Anneloes de maaltijdsalade als hoofdgerecht en ik de notenfondue. De maaltijdsalade was vooral heel veel sla en smaakte prima. De notenfondue was echt top. Prima vervanging voor een kaasfondue en ik lust dat vanavond ook best weer. Ook bij de anderen die of zelf de notenfondue aten of ‘m proefden werd de smaak geprezen. Van al het bestelde eten op tafel (ook vlees en vis) was er eigenlijk maar 1 tegenvaller en dat was de vegetarische mozzarella quiche (de quiche van de week). Helaas was er na het eten geen ruimte meer voor een toetje, maar de tiramisutaart zit nog steeds in mijn hoofd. Misschien binnenkort maar eens overdag proberen (de keuken is open vanaf 16 uur).

Kult is een duurzame horecagelegenheid. Het interieur is tweedehands, de gebruikte producten grotendeels biologisch (alle vlees en vis sowieso) en fair trade. De inrichting van Kult is simpel en kleurrijk, een beetje sixties met veel groen en roze, wat het donker binnen ten goede komt. Er hangt kunst van beginnende kunstenaars. Het eetgedeelte bevindt zich deels onder de grond en als je naar boven kijkt zie je voeten en onderbenen door de naastgelegen steeg lopen. Na het eten zou je hier ook prima een bordspel kunnen spelen met je vrienden onder het genot van een hapje en een drankje (tip: check de site voor speciale spelletjesavonden – ook bingo!). En voor de rokers (bestaan die nog steeds?), is er boven een kleine afgesloten rookruimte.
Kult heeft onze test doorstaan: absoluut een aanrader als je een keer een eetadresje zoekt in Groningen!