Ga naar de inhoud

10 AANNAMES OVER SINGLES DIE WIJ REGELMATIG HOREN

10 AANNAMES OVER SINGLES DIE WIJ REGELMATIG HOREN

We zijn beide al jaren single. Echt al jaren. En we staan er beide verschillend in. Voor mij (Anneloes) is het vooral een keus. Alleen wonen en leven geeft me een gevoel van vrijheid en dat bevalt me tot nu toe prima. En Janet, ja, loop maar eens de liefde van je leven tegen het lijf. Dat moet je gegund zijn of zo en overkomt je niet dagelijks. Daarnaast voelt ze zich vaak niet fit genoeg te daten door chronische ziekte.

In onze omgeving bevinden zich weinig alleenstaanden. Dat maakt je dan als enige single in een vriendengroep wel eens een beetje een vreemde eend in de bijt. Mensen lijken daar toch allerlei aannames over te doen. Waarom je single bent zeg maar. Daar bedenken ze van alles bij. Het zijn niet zozeer vrienden overigens, die van alles lijken te bedenken. Het gebeurt vaak bij toevallige ontmoetingen, door mensen in ons netwerk, kennissen en familie, iedereen lijkt een mening te hebben of precies te kunnen verklaren waarom we single zijn. En geloof ons, dat levert soms geweldige uitspraken en gesprekken op.

“Oh wat zul je je vaak eenzaam voelen zeg, als single”

Da’s wel eentje die vaak voorbij komt, dat je je eenzaam voelt als single. Dat herken ik niet. Vroeger voelde ik me juist wel eens eenzaam in een liefdesrelatie.

“Je bent ook wel heel erg kieskeurig hoor!”

Dit heeft Janet ook zo vaak gehoord. En toegegeven: ze is inderdaad kritisch maar zeker niet tot in het onredelijke. Ze wil graag een klik voelen. Wat we ons bij deze uitspraak vaak afvragen is of de persoon in kwestie bij z’n eigen partnerkeus dan alle kieskeurigheid maar over boord heeft gezet en uit wanhoop heeft gehandeld?

“Al zo oud en nog steeds single? Dan val je vast op vrouwen”

Echt, hoe en waarom bedenkt iemand dat als je (al lang) single bent, dat je dan wel op iemand van hetzelfde geslacht moet vallen? Misschien ben je nu een illusie armer en enorm teleurgesteld, maar, Janet voelt zich aangetrokken tot mannen. Verliefd word je op een persoon denkt Anneloes, hoewel ze zich het meest aangetrokken voelt tot een vrouw.

“Als je alleen woont, ga je vast ook altijd alleen uit eten/alleen naar de bios/ alleen op vakantie/…”

Serieus? Janet las dit in een boek trouwens: “The art of single living”. Hierin wordt alleen wonen dus als synoniem voor een kluizenaarsbestaan gezien en de aanname gedaan dat je dan dus ook geen vrienden/familie/kennissen hebt met wie je leuke dingen doet. Of andersom: dat je als onderdeel van een relatie alles met je partner doet en nooit iets met vrienden of alleen? Bizar!

“Single op jouw leeftijd? Dan heb je vast veel huisdieren”

Vroeger had Anneloes 2 poezen, supergezellig en leuk. Maar, of dat nou te maken had met haar single status, dat vragen we ons af. Er kwam voor het eerst een kat in haar leven toen ze nog bij haar ouders woonde. En later, toen ze samenwoonde zocht in het asiel een kat haar uit als zijn baasje. Overigens lijkt het haar “als ze later groot is” geweldig om ergens wat vrijer te wonen, of in een soort leefgemeenschap (uiteraard met eigen faciliteiten en voordeur) en dan dieren te hebben.

“Je slaapt vast altijd uit”

Dit is eigenlijk meer een aanname die wordt gedaan door een combinatie van 2 dingen: single zijn/alleen wonen/geen kinderen hebben en thuis werken/een parttime of kleine baan hebben of chronisch ziek zijn. Het is kennelijk de droom van veel mensen om vooral in bed te kunnen liggen en te slapen. Dat is zeker niet onze droom. Beide houden we er eigenlijk een heel regelmatig schema op na wat kennelijk niet past bij het ‘lang-leve-de-lol’ vrijgezellenbestaan.

“Dan eet je vast vaak magnetronmaaltijden”

Magnetronmaaltijden? Nou nee, integendeel. Toen Anneloes nog bij haar ouders woonde kookte ze al regelmatig. Dat is alleen maar vaker geworden toen ze zelfstandig ging wonen. Onze voorkeur gaat uit naar maaltijden gemaakt van verse en onbewerkte producten en met veel groente. Kant en klaar maaltijden staan ons meestal tegen.

“Er moet wel iets mis met je zijn als je nog steeds single bent”

Dat is er vast ook, hahaha. Maar, elk mens heeft toch een gebruiksaanwijzing? Enne, deze aanname spreekt de uitspraak “op elk potje past een deksel” ook wel een beetje tegen 😉

“Mensen zijn niet gemaakt om alleen te zijn”

Ik kan me voorstellen dat mensen dat denken en dat gevoel hebben. Gelukkig ben ik niet alleen en voel ik me niet alleen. In mijn leven lopen fijne vrienden en kennissen rond, die ieder op hun eigen manier een fijne aanvulling zijn in mijn leven. Zoals we er nu in staan zou een liefdesrelatie daaraan complementair zijn en niet de basis. De basis zijn we namelijk zelf.

En de topper: “Hebben jullie geen relatie met elkaar dan? Dat dacht ik.”

Deze kwam laatst van een kennis van Anneloes. Hij dacht dat we een relatie met elkaar hadden omdat we met elkaar op vakantie gaan, wel eens bij elkaar eten of samen naar het theater of naar de bios gaan. Dat doen we met onze andere (ook niet-single) vriendinnen ook, maar daarvan doet hij dan weer niet die aanname. Hmmm…

Bonus: Als iemand in een relatie zit met iemand van het andere geslacht is hij/zij niet gay.

Deze gaat even niet over singles maar is wel een flinke aanname over romantische relaties. Een relatie hebben met iemand van het andere geslacht zegt helemaal niks over je geaardheid. Net als geen relatie hebben dat niet doet.