Ga naar de inhoud

10 TIPS VOOR EEN LEUKER EN GEZONDER LEVEN

10 TIPS VOOR EEN LEUKER EN GEZONDER LEVEN

Ren jij jezelf ook wel eens voorbij? Niet letterlijk natuurlijk, dat zou wel heel knap zijn ;-). Of; zijn 5 van de 7 dagen in een week wat saai en doe je alles op de automatische piloot? Als mijn agenda bomvol staat en het op mijn werk erg druk is, dan overkomt mij dat wel eens. En dat voelt een beetje alsof ik geleefd word in plaats van dat ik leef (en geniet). Herkenbaar? Om dat te voorkomen deel ik in dit artikel 10 tips om relaxter, blijer en bijvoorbeeld minder gehaast te leven.

  • Maak eens iets lekkers voor jezelf klaar voor op je werkdagen. Bijvoorbeeld een gezonde lunch of een lekker snackje. Zondag is voor mij vaak een dag waarop ik de keuken induik en maaltijden voorbereid. Daar heb ik op werkdagen profijt van: iets lekkers tijdens mijn werkdag om naar uit te kijken of thuis komen en mijn avondeten hoeft alleen nog maar even de oven in.
  • Plan elke dag (ook op je werk) minimaal 1 pauze in en haal een frisse neus. Adem de frisse lucht in en geniet van de zon en de buitenlucht. Met deze tip ga ik zelf deze week ook maar eens beginnen, geloof ik ;-).
  • Heb je een hele drukke dag gehad? Maak dan ’s avonds wat tijd voor jezelf vrij en doe iets waar je blij van wordt en waar je door ontspant. Kijk bijvoorbeeld die ene leuke film die je al tijden wilt zien. Of pak dat boek dat al weken op je nachtkastje ligt te verstoffen.
  • Trakteer jezelf zo nu en dan op een heerlijke maaltijd, bijvoorbeeld in je favoriete restaurant. Of, als je van koken houdt, maak wat lekkers voor jezelf.
  • Is je agenda al weken of zelfs maanden in het vooruit volgepland? Kies er bewust voor een aantal dagen (of weekenden of weken) in het jaar je agenda helemaal leeg te laten. Vrije tijd, wat een luxe… en je verdient het!
  • Voor jezelf zorgen is ook in beweging zijn en blijven (fysiek en mentaal). Boek eens een proefles van een sport of een workshop of cursus die nieuw voor je is en ervaar wat je er van vindt. Pas wel op, die nieuwe activiteit kan je volgende soort van verslaving worden. Zo ben ik begonnen bij Pink Boxing.
  • Ben je een snoeper? En dan bedoel ik of je graag zoete dingen (die veel suiker en vet bevatten) eet. Zo ja, eet eens een week geen suiker. Geen garantie dat het je meer energie geeft, maar gezonder is het wel. En gezonder leven is een onderdeel van zelfzorg, toch?
  • Neem afscheid van iets (of iemand) dat je negatieve energie kost. Dit kan van alles zijn. Bijvoorbeeld een meubelstuk in je huis dat al tijden in de weg staat. Een kast waar spullen uitvallen als je de deur opent. Of iemand in je omgeving die voor je gevoel te veel tijd van jou in beslag neemt.
  • Kies er 1 ochtend per week voor uit jezelf wakker te worden. Dus: zet geen wekker en zet je telefoon(s) uit of op stil.
  • Wat neemt best een groot deel van je tijd in beslag? Is dat bijvoorbeeld je mobiele telefoon of de TV? Kies er dan minimaal 1 avond per week voor die uit te zetten en uit het zicht te leggen. Nog grotere uitdaging: probeer beide tegelijk!