Ga naar de inhoud

DIY: ZELF WASMIDDEL MAKEN

DIY: ZELF WASMIDDEL MAKEN

Zelf wasmiddel maken is één van de makkelijkste DIY’s. Het is veel goedkoper dan gekocht wasmiddel, je kunt zelf je favoriete geur kiezen en het is beter voor het milieu dan een chemisch wasmiddel. Vandaag leggen we je stap voor stap uit hoe je in een half uurtje (en met een halve dag wachttijd) je eigen voorraad wasmiddel maakt. En zeg nou zelf, 6 liter voor ongeveer € 6, da’s een koopje toch?!

Meestal baalde ik als het weer tijd was wasmiddel te kopen. Ik vind veel bekende merken een nogal sterke geur hebben waar ik soms hoofdpijn van krijg. Ik ben op zoektocht gegaan naar biologische, duurzame merken maar ook van die geuren en van de kwaliteit werd ik niet altijd blij. Mijn slechtste ervaring was met het biologische eigen winkelmerk van de Albert Heijn. Al mijn was rook toen zo bijzonder (rokerig) dat ik het direct opnieuw gewassen heb met een ander merk wasmiddel.

Anneloes kreeg een paar jaar geleden van collega Annie dit ‘recept’. Anneloes maakte als eerste 6 liter wasmiddel en ze gaf mij de helft. Door haar verhaal over het raspen van de zeep leek het me nogal een gedoe en ook de volgende 2 keer was Anneloes degene die ervoor ging. Tot de beurt ook eens aan mij was, een jaar geleden. Mijn mams was op bezoek en ik heb haar (ja, heel erg!) laten raspen. Dat bleek binnen een minuut of 5 klaar. Toen volgde het afmeten van de soda en het water koken, 6 liter. Dat duurde wel even met een waterkoker van een liter. Daarna is het alleen nog maar af en toe roeren en goed af laten koelen en klaar! Eigenlijk een heel simpel proces. Nu maken we beide regelmatig weer een voorraad en delen we ook wel eens uit aan bekenden zodat meer mensen het kunnen uitproberen.

Recept voor 6,25 liter wasmiddel:

          – 100 gram geraspte plantaardige zeep, bv Sunlight of Marseille…

          – 100 gram soda

          – 6,25 liter gekookt water

          – Optioneel: een paar druppels natuurlijke etherische olie.

Roer dit mengsel goed door elkaar in een grote emmer zodat de stukjes zeep oplossen. Laat de emmer met wasmiddel 1 nacht ‘rusten’. Roer dan nogmaals goed door en giet over in flessen (of oude verpakkingen vloeibaar wasmiddel). Je gebruikt dit wasmiddel hetzelfde als andere vloeibare wasmiddelen.

Tip: doe een klein scheutje azijn in het hoofdwasvakje in het laatje van je wasmachine. Dit ‘verzacht’ het water.
Verder: goed schudden voor gebruik.

Heb jij al eens zelf wasmiddel gemaakt? Welk recept gebruik jij?
Ga je ons recept ook eens proberen? Dan horen we natuurlijk graag wat je er van vindt!