Meteen naar de inhoud

GROEN WINKELEN IN DÜSSELDORF

GROEN WINKELEN IN DÜSSELDORF

Al een tijdje keken we uit naar een tripje naar Düsseldorf omdat we dan de enige Wunderwerk (een Duits fair & eco kledingmerk) winkel konden bezoeken. Ook hadden we zo’n vermoeden dat als er een Wunderwerk winkel in Düsseldorf is, er dan vast nog wel meer fair en eco te krijgen is. En grote steden hebben regelmatig een groot aantal leuke vintage zaken, dus ons enthousiasme was groot.

In de wijk Flingern vind je de winkel van Wunderwerk. We hadden al gehoord dat de Wunderwerk-‘fabriek’ achter de winkel zit en dat de winkel een soort conceptstore is, die niet altijd geopend is (inmiddels is dat wel zo, 2019). Toen wij er waren kon je aanbellen. Dat deden we en toen werd de winkel voor ons geopend. Helaas was de ene oprichter van Wunderwerk die middag al naar huis en zat de andere in vergadering, anders hadden we ze wellicht even kunnen spreken. De winkel verkoopt een enorme collectie Wunderwerk, zowel het nieuwste als de wat oudere dingen en ooh, wat zagen we veel moois…

Even verderop, op de hoek met de Hermannstrasse, zit op Ackerstrasse 161 Unterhaltung Lieblingsstücke. Deze winkel verkoopt hele diverse producten waaronder een leuke collectie kookboeken, grappige plantjes, botanische prints, handgemaakte sieraden, accessoires voor in huis, rugtassen van Fjällraven, wat kleren (deels fair en eco) en kaarten. Dit soort winkels zijn ook echt favoriet bij ons. Je wordt er zo hebberig van!

De volgende ochtend gingen we het stadscentrum van Düsseldorf in. We liepen toevallig op Carlsplatz tegen HessNatur aan. Dit is een Duitse fair & eco winkel die we ook hadden bezocht in Hamburg en waarvan we niet wisten dat er meerdere filialen bestaan. Deze winkel verkoopt alleen zijn eigen merk. Kwalitatief goede spullen en niet alleen kleren en schoenen maar ook bankstellen, kasten, alles wat je nodig hebt om lekker te kunnen leven. De winkel werkt met een bepaald aantal kleuren. De basis is veel beige/ zandkleur. De combi-kleuren daarbij zijn prachtig maar vrij hard: je moet maar net de juiste huidskleur hebben om knalgeel of feloranje mee te combineren.

Na een bezoekje aan Kunst im Tunnel (KiT) zijn we Unterbilk (stadsdeel) ingelopen om eens rond te kijken op de Lorettostrasse die we getipt hadden gekregen. Dat bleek een goede keus. Ons oog viel op The Vintage Store in een zijstraat (Düsselstrasse). Deze winkel mag met recht vintage in de naam dragen. Alles wat te koop is is vintage en het meeste is minstens 60-80 jaar oud. Prachtige oude jurken, voor mannen een complete look uit de jaren ’20 of ’30 inclusief alle bijpassende accessoires… wauwie. Een plezier om in rond te sneupen. Helaas lagen de prijzen ver boven ons budget. Logisch. Maar zo’n jaren ’30 jurk had ik best gewild!

Op de Lorettastrasse 32 zit ook een aanrader: RomantikLabor, eerlijke spullen handgemaakt en ontworpen in Duitsland en op een schone manier geproduceerd.

De allerleukste winkel in deze wijk vonden wij Kleidsam. Een winkel met veel fair en eco kleren, tassen en sieraden. Let op: niet alle merken hebben én het fair én het eco-label (wij gaan meestal voor: op beide vlakken goed). Hier is onder meer People Tree te koop, Armed Angels, Becksöndergaard (toffe fair + eco sjaals!!) en ook Seasalt. Die heeft van die onwijs toffe knalgele regenjassen *kwijl* die ik al heel lang op mijn lijstje heb staan maar die iets boven mijn budget zijn. Voor fair en eco liefhebbers is deze winkel ook absoluut een aanrader!
Op de Bilker Allee wipten we nog even binnen bij Frauenzimmer Vintage. Hiervan waren we niet zo gecharmeerd. We zagen veel hedendaagse merken (geen vintage) met hoge prijskaartjes.
Te laat hoorden we over fair fashion winkel Yavana, die staat voor een volgende keer op ons lijstje.

Voor onze laatste dag hadden we nog een wijk bewaard: Pempelfort. Ook hier gingen we gewapend met wat leuke adresjes naar toe. Helaas zijn sommige daarvan inmiddels gesloten.
De Oxfam aan de Nordstrasse is leuk om even binnen te lopen als je tijd hebt. Je weet nooit wat je hier gaat vinden voor bijna niks.
Een nieuw adres voegden we onlangs toe aan onze ‘te bezoeken’-lijst (2019): Roberta, organic fashion and fair goods. Te zien aan de website, lijkt ons dit een potentieel heel toffe winkel.

Adressen per wijk:

Flingern:
Wunderwerk, Ackerstrasse 133
Unterhaltung (Lieblingsstücke), Ackerstrasse 161

Centrum:
HessNatur, Carlsplatz 21

Unterbilk:
The Vintage Store, Düsselstrasse 26a
RomantikLabor, Lorettastrasse 32
Kleidsam, Neusserstrasse 123
Frauenzimmer Vintage, Bilker Allee 31
Yavana, Brünnenstrasse 32

Pempelfort:
Oxfam, Nordstrasse 9
Roberta, organic fashion and fair goods, Nordstrasse 71