Ga naar de inhoud

ONTPILLEN: EEN JAAR NA HET STOPPEN

ONTPILLEN: EEN JAAR NA HET STOPPEN
Ontpillen // Quitting the pill - Wander Women Blogazine

In oktober was het een jaar geleden dat we beiden stopten met de pil. Op dat moment gebruikten we beiden de pil (Microgynon) al zo’n 20 jaar. We lezen regelmatig andere groene blogs en kwamen daar verhalen tegen over stoppen met de pil vanwege de hormonen. Dat zette ons aan het denken. We proberen altijd relatief gezond te eten en te leven, en dan stoppen we zoiets onnatuurlijks in ons lijf. Toch hikten we er nog maanden tegenaan voordat we doorzetten, mede door al die verhalen die we lazen over ontpillen en de heftigheid daarvan. Totdat we ineens bijna tegelijk besloten dat het klaar was. Tijd voor een pilloze periode.

“IK HAAT ONGESTELD ZIJN”

Het begin

Janet:  Ik begon destijds aan de pil omdat ik heel erg onregelmatig ongesteld was. Het was erg fijn daar vanaf te zijn. Bijkomend voordeel was dat de buikpijn die ik had ook bijna geheel verdween en een menstruatie ineens nog maar 2,5 dag duurde. In mijn wereld is dat perfectie want ik haat ongesteld zijn. Na een aantal jaren pil ontdekte ik dat de stopweek helemaal niet nodig is, en dat het zelfs beter is voor je lijf om zo min mogelijk “ongesteld” te worden, jeej! Ik begon 3 strips achter elkaar door te slikken en pas dan een pauzeweek in te lassen. Dat beviel heel erg goed. Ook met reizen is deze manier ideaal (vandaar ook de happy vakantiefoto ter illustratie!). Ik heb verder nooit nadelige gevolgen ondervonden van het gebruik van de pil, ten minste niet bewust. Ook vergat ik ‘m nooit. Daarvoor slik ik denk ik al 20 jaar teveel medicatie.

Anneloes: Tsja, wat zal ik er van zeggen? Rond mijn 17e kreeg ik voor het eerst een vriendje. Dat was voor mij DE aanleiding om na te denken over voorbehoedsmiddelen. Een bezoekje aan de huisarts leverde een recept voor de pil op; microgynon 30. In het begin laste ik na elke strip een stopweek in, zoals voorgeschreven. Pas later ontdekte ik de voordelen van ‘doorslikken’ (meerdere strips achter elkaar zonder stopweek). Ideaal tijdens vakanties en zo, toch? Vooral fijn dat je dan je ongesteldheid kunt plannen. Want 3 tot 4 dagen hevige hoofdpijn in je vakantie, nee, daar word ik niet blij van. Zowel voor het starten met de pil, als daarna, hoorde migraine bij mijn ongesteldheid trouwens. Het zou kunnen dat ik door de pil iets zwaarder ben geworden, maar dat weet ik niet zeker. Voor zover ik weet had de pil verder voor mij geen nadelen. Maar ja, het is toch een medicijn en aangezien ik liever zo min mogelijk pillen slik, vond ik het tijd om na 22 jaar eens uit te proberen hoe het leven zonder de pil bevalt.

“DE PIL IS IDEAAL TIJDENS VAKANTIES: VOORAL FIJN DAT JE DAN JE ONGESTELDHEID KUNT PLANNEN”


Stoppen en ontpillen

Janet: Een test, dat was het voor mij. Ik had toch al een tijdje doorbraakbloedingen met de pil. Die waren ontstaan omdat mijn lijf zogenaamd ‘pilmoe’ was. Ik had al gehoord dat de enige manier om daarvan af te komen was om zo’n 3 maanden te stoppen met de pil. Als dat niet meespeelde, weet ik niet zeker of ik ervoor gegaan was. Ik had namelijk alleen maar voordelen van de pil.
Ik zag enorm op tegen het daadwerkelijke stoppen en was al weken aan het berekenen wanneer het ‘goed uitkwam’. Nooit dus, haha. Toen ik gestopt was in oktober duurde het 28 dagen tot ik ongesteld werd. Ik had meteen een normale cyclus. Mijn menstruaties duurden ineens wel 7-10 dagen en gingen gepaard met veel ongemak waaronder dagenlang flinke buikpijn. Dat werd alleen maar erger. Ik neem in die 7 dagen een shitload aan ibuprofen en paracetamol. Omdat ik dit niet normaal vind, ben ik in het voorjaar naar de gyneacoloog geweest. Alles lijkt oké. Daarna ben ik naar bekkenbodemfysio gegaan om de spieren in de buik soepel te maken door middel van shiatsu en dry needling, helaas ook zonder echt resultaat.

Anneloes: Wat een narigheid zeg, ontpillen! Misselijkheid, duizeligheid, moe, futloos, laag energieniveau, veel sterkere transpiratiegeur dan voorheen en  haaruitval. Geen feestje dus. Inmiddels is er ruim een jaar voorbij en ervaar ik deze klachten nog steeds. Gelukkig wel in veel mindere mate, maar ik voel me fysiek nog steeds niet in balans. Het naarste vind ik momenteel de haaruitval, mijn al erg dunne hoofdhaar lijkt steeds dunner te worden en daarnaast lijkt het tot ongeveer 30% te zijn afgenomen. Niet leuk… Ander nadeel: het niet meer kunnen plannen van je ongesteldheid. In mijn geval is ongesteldheid altijd al een soort van overbodig fenomeen geweest gezien mijn gebrek aan een kinderwens. Helemaal pilloos ben ik overigens niet: tijdens ‘die periode van de maand’ slik ik gemiddeld 8 tot 10 ibuprofen 400. En oh ja, ik heb 1 keer uitstelpillen gebruikt om te voorkomen dat ik tijdens een vakantie ongesteld zou worden. De daadwerkelijke bloeding bleef uit, echter de andere klachten (vooral de hoofdpijn) niet. Ook niet ideaal dus.

“NA EEN JAAR ZIT IK NOG STEEDS MIDDEN IN HET ONTPILLEN. GEDULD? GA IK DAN OOIT NOG ALLEMAAL POSITIEVE EFFECTEN MERKEN VAN HET PILLOZE BESTAAN?


Na een jaar ontpillen 

Janet: Nu ruim een jaar later zie ik als een berg op tegen iedere nieuwe menstruatie. En dat zijn er maar liefst 13 in een jaar. Als ie dan eindelijk weer voorbij is, denk ik: “WTF, over 18 dagen is het alweer zo ver! Ongelooflijk.” Ik vraag me ook af waarom ik mezelf dit aandoe terwijl ik er geen enkele fysieke winst bij heb gehad te stoppen met de pil en ik ook geen klachten had terwijl ik de pil slikte. Daarnaast: de pil mag dan onnatuurlijk zijn maar ik vind 11400 mg inbuprofen en 12000 mg paracetamol (ja, dat zijn meedere pakjes) nou ook niet bepaald natuurlijk of gezond. Ik ben vorige week dan ook opnieuw begonnen met de pil. Daar ben ik tot nu toe erg tevreden over.

Anneloes: Volgens mijn huisarts duurt het gemiddeld een jaar totdat je ‘ontpild’ bent. Behoor ik dan misschien tot die groep vrouwen bij wie het ontpillen een stuk langer dan een jaar duurt, en moet ik nog even geduld hebben? En geduld waarvoor? Ga ik dan allemaal positieve effecten merken van het pilloze bestaan? Dat vraag ik me nu dus af, terwijl ik enigszins verlangend terugdenk aan de tijd waarin ik wel de pil gebruikte. Toch ben ik er nog niet van overtuigd om weer te beginnen.

Zoals je leest, hebben wij beide na een jaar nog niet echt positieve ervaringen. Ben jij ook al een jaar aan het ontpillen en voel jij je heerlijk? Laat het ons weten want hier is een beetje hoop nodig!