Ga naar de inhoud

SANNE: WILDPLUKKER #VEGANFAIR

VEGANFAIR

Tijdens de Vegan Fair kun je hele verschillende ondernemers ontmoeten en hun producten zien en proberen. Je hebt al kennisgemaakt met duurzame en vegan kapper Puur Couleur, de oprichter van het tijdschrift Dutchvegan, een vegan diëtist en de 2 zussen achter de lijn van verzorgingsproducten Leafon. Nu is het de beurt aan Sanne van de website Greendreamster. Sanne is wildplukker, coach en op haar website biedt ze kookinspiratie. 

Wat bied je aan op de Vegan Fair?
“Op de vegan fair kun je mijn homemade jams, chutney’s en siropen van wild geplukt fruit kopen. Jam maken vind ik heerlijk om te doen en het is redelijk makkelijk. De smaak is afhankelijk van drie belangrijke ingrediënten. Ten eerste is de kwaliteit van het fruit belangrijk. Hoe beter de kwaliteit, hoe beter de smaak. Ten tweede is de suiker-zuur balans belangrijk. Te zoete jam smaakt namelijk flauw. En ten derde is de liefde en aandacht waarmee de jam gemaakt wordt belangrijk. Het is een proces waarin pruttelen en proeven de smaak ten goede komt.”

Hoe is wildplukken onderdeel van je levensstijl geworden?
“Het wildplukken heb ik al jong ontdekt. Mijn oma wist alles van planten en kruiden en met mijn moeder ging ik als kind al bramen en bessen plukken voor jam. Interesse voor de natuur heb ik doorlopend gehad. Op één of andere manier onthoud ik heel makkelijk welke planten eetbaar zijn en welke gerechten je ermee kan maken. Zodra ik een plant eenmaal gevoeld en geproefd heb blijft het bij me. “

Wat vind je het leukst/fijnst aan wildplukken?
“Het fijnst aan wildplukken vind ik het contact met de natuur en bewustzijn van de seizoenen. Sommige eetbare wilde planten zijn heel kort in het seizoen te vinden. En nooit precies op dezelfde datum. Het is allemaal afhankelijk van de weersomstandigheden en andere invloeden. Het ene jaar vind ik appels, het andere jaar pruimen en kruiden vind ik elk jaar wel. In het voorjaar kijk ik bijvoorbeeld al naar de bloesemende bomen. Daaraan kan ik zien of het een goed jaar voor bepaalde soorten fruit belooft te worden. Naast het wildplukken voor eigen gebruik geef ik ook wildpluk wandelingen. Tijdens zo’n wandeling deel ik mijn kennis over eetbare wilde planten en laat ik deelnemers de natuur door mijn ‘bril’ ervaren.”

Hoe vaak per week ga jij wildplukken en waar?
“Dat wisselt heel erg, net hoe het uitkomt met vrije tijd en werk. Tijdens een wandeling kijk ik altijd om me heen en om te zien wat er allemaal groeit. En als blijkt dat ik iets zie wat ook nog eetbaar is, dan is mijn dag helemaal goed. Dat betekent niet dat ik gelijk alles ga oogsten. Ik heb veel respect voor de natuur en pluk alleen iets wanneer het in overvloed is en wanneer ik het ook daadwerkelijk ga opeten. In het voorjaar en ’s zomers zijn er volop eetbare wilde kruiden te vinden. Heerlijk voor in een salade of pesto. ’s Zomers en in het najaar zoek ik noten, bessen en pruimen. In de winter staat het wildplukken bij mij een beetje stil. Zo krijgt de natuur ook de kans om de winter goed door te komen. Mijn favoriete plekken in Groningen zijn de besloten binnentuin achter mijn huis, het Stadspark en slootkanten. In het bos vind ik vooral de open plekken interessant. Daar groeien vaak veel (on)kruiden.”