Ga naar de inhoud

VEGA ETEN OP SICILIË

Minestrone, italian vegetable soup with pasta. Vegan food

Italië is voor ons altijd een beetje een foodie walhalla geweest. Heerlijke pizza’s, ribollita in Toscane, een geweldig vegetarisch etentje in Colonella bij misschien wel ons favoriete restaurant in de hele wereld en vegan pompoenravioli in Perugia. In oktober 2017 bracht ik, samen met mijn mams, een aantal dagen door op Sicilië, hopend op weer zo’n overheerlijke ervaring. Benieuwd of dat gelukt is?

Natuurlijk had ik al wat vooronderzoek gedaan voor mijn moeder en ik vertrokken en zelfs wat contacten gelegd met o.a. de VVV van Sicilië. Die liet weten geen tips te mogen geven waar je vega(n) kunt eten in Noordwest-Sicilië (gebied tussen Marsala en Palermo). Ze verzekerden me dat ik overal goed terecht zou kunnen en lekker zou eten. Op Happy Cow (een website met adressen over de hele wereld voor vegetarisch en vegan eten) vond ik weinig opties. Niet erg hoopgevend dus en meestal is de website helemaal up-to-date.

We verbleven 6 dagen in het dorp Balestrate, een mooie uitvalsbasis om het gebied tussen Marsala en Palermo te verkennen. Naast een dagje Palermo (waar we ’s avonds helaas geen tijd meer hadden om te eten) bezochten we vooral mooie kleine dorpen. Ik spreek prima Engels en met een paar woorden Italiaans, wat Spaans en wat Duits ertussendoor, een beetje handen- en voetenwerk en een grote dosis geduld wisten we ons uitstekend te redden. Dat leverde een plantaardige pizza (pizza zonder kaas) of pasta op in een gebied waar er voornamelijk vis en vlees wordt gegeten. Het eten dat wordt geserveerd is vooral erg vet en erg zout. Dat vond mijn mams, een vlees- en groente-eter, ook. Daarnaast ontbreekt het aan groente. Met 4 of 5 stukjes aubergine en een verdwaald stukje tomaat of wortel houdt het wel op.

Zelf eet ik het liefst zoveel mogelijk veganistisch, hier en daar vegetarisch, en liever geen ei (de verse pasta’s worden meestal bereid met ei) en alleen maar vegetarisch gestremde kaas. Italië is natuurlijk bij uitstek een kaasland, echter vrijwel alle Italiaanse kazen worden gemaakt volgens een beschermd recept en zijn niet vegetarisch (behalve mascarpone en ricotta). Vraag je om vegetarisch (of vegan) eten, dan lijkt het standaard antwoord: “Vegetarisch of plantaardig? Nee hoor, dat hebben we niet en maken we niet.”

Benieuwd wat de standaard vega(n) opties op de menukaarten zijn?
– een groene salade, met tomaat, mais en radicchio;
– een groene salade (letterlijk, daar zit dus verder niks in of door);
– gegrilde groente;
– patat.
Voor de volledigheid: dit zijn bijgerechten, geen hoofdgerechten.

Ben jij ook van plan naar Sicilië af te reizen binnenkort en zijn nu al je culinaire vega eetdromen heftig verstoord?
Hier een paar tips:

1. Ga naar een caffeteria.

Dit zijn een soort koffiebarretjes, met binnen verschillende counters gevuld met pasta’s, vlees, vis en bijgerechten maar ook ijs, koekjes en broodjes. Vaak zijn 2 of 3 bijgerechten groenten, aangevuld met bijvoorbeeld couscous of tabouleh. Vraag of je een goed gevuld bord met die bijgerechten mag bestellen. Dat wordt als raar ervaren, maar het kan wel. Goed nieuws: deze gerechten zijn meestal vegan, niet onwijs vet en zout, en ook nog eens gezond(er)!

2. Check de menukaart die buiten hangt goed.

Als je in bent voor leuke drankjes loont het zich de menukaart die buiten op bijvoorbeeld een krijtbord is geschreven goed te bekijken. Her en der zie je dan latte mandorle op de kaart staan. Dit is een vegan drankje van amandelmelk. Ook kun je op sommige plekken vers geperst granaatappelsap kopen.

3. Kies voor een appartement.

In een appartement kun je zelf koken en zijn het merendeel van je eetzorgen voorbij. Geen gezoek meer. Als je van fruit houdt is Sicilië ook een fijne bestemming: ga naar de kleinere groenteboertjes of naar een markt en sla je slag! Mijn moeder en ik huurden een appartement in een klein dorp. De laatste avond heb ik zelf gekookt. Als we langer op dit deel Sicilië waren gebleven, had ik dat vaker gedaan.

4. Palermo is ‘the place to be’ in het westen.

Een local in Palermo vertelde ons dat daar verschillende vegetarische en plantaardige restaurants te vinden zijn. Helaas hadden we niet genoeg tijd om op onderzoek uit te gaan. Wel proefden we er bij Sfrigola plantaardige arancini, een Italiaanse specialiteit. En die was heerlijk!

5. De oostkant van het eiland is meer ingesteld op groente-eters.

Nog een tip van een andere local (toevallig vegan), woonachtig aan de oostkant van Sicilië: in Taormina en Catania is meer keus op vegetarisch en plantaardig vlak. En ook daar schijnt het heel mooi te zijn. Reden genoeg dus om nog een keer terug te gaan naar Sicilië. Dan hoop ik ook Palermo uitgebreider te verkennen!