Meteen naar de inhoud

LEEUWARDEN: DIT ZIJN DE LEUKSTE WINKELSTRATEN

LEEUWARDEN: DIT ZIJN DE LEUKSTE WINKELSTRATEN

Leeuwarden is voor mij zeker 1 tot 2 keer per jaar een bezoekje waard. Pasgeleden ging ik naar de tentoonstelling van Esscher in het Fries Museum. Na het museum is de binnenstad van Leeuwarden wat mij betreft vaste prik. Ik had flink wat nieuwe foto’s van Leeuwarden gemaakt en nieuwe leuke plekken ontdekt dus het was hoog tijd voor een frisse, nieuwe post. Niet in de laatste plaats omdat onze andere Leeuwarden artikelen allemaal op Not So Stuffy staan (onze voormalige blog) en daar tot de best gelezen artikelen behoren. Leeuwarden is echt de moeite van het ontdekken waard. Er openen steeds nieuwe cafeetjes en winkeltjes en daarnaast is de stad sfeervol en gezellig. Wil je al die dingen samen ervaren? Begin dan net als ik afgelopen maand met mijn mams deed bij Stek, een voormalige brugwachterswoning omgebouwd tot knus, hip café aan het water en met uitzicht op de Oldehove: een mooie kennismaking met Leeuwarden.

Wil je meer lezen over Stek? Check dan ook ons artikel over onze favo horeca-adresjes in Leeuwarden dat binnenkort online staat. Daar staan ook alle andere horecazaken in die in deze post genoemd worden.

Winkelen in Leeuwarden

Het Fries Museum scoort de afgelopen jaren keer op keer met grote tentoonstellingen van Alma Tadema tot Mata Hari en nu Esscher. Niet voor niets is de stad in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa. En de Liwwadders doen er alles aan om daar een geslaagd jaar van te maken. Dat merk je als je nu een bezoek brengt. Een bezoek aan het Fries Museum kun je natuurlijk prima uitbreiden met een bezoekje aan de binnenstad. Ik ga graag samen met mijn mams. Ze is geboren en getogen in Leeuwarden en toen ik nog klein was, gingen we regelmatig een dagje samen shoppen in de Friese hoofdstad. We winkelden vooral op de Nieuwestad waar je winkels vindt als Zara en H&M en we liepen daarna vaak nog door het Naauw en over de Voorstreek. Nog leuker is om de straatjes te kiezen waar je geen ketens vindt: de Kleine Kerkstraat, de Grote Hoogstraat, de Nieuwe Oosterstraat (twee jaar terug tweede bij de verkiezing Leukste Winkelstraat van NL) en op de Kelders.

Kleine Kerkstraat, Leeuwarden

In de Kleine Kerkstraat is Barrevoets een leuk adresje voor koffie of iets anders lekkers. In de Kleine Kerkstraat vind je verder vooral kleine winkeltjes die speciale producten verkopen. Denk aan kunst en design, traiteurs, wat modezaken en een bloemist. Omdat in deze straat geen ketens zijn, krijg je hier meer het echte Leeuwarden-gevoel. De straat is niet voor niets tweemaal leukste winkelstraat van Nederland geworden (2010 & 2012). Om de hoek van deze straat vind je trouwens de bekende scheve toren: de Oldehove en de andere hoek om keramiekmuseum Princessehof.

Sint Jacobsstraat, Leeuwarden

Tot 2 jaar geleden liep ik zelden door de Sint Jacobsstraat. Ik kwam er toen pas achter dat ook daar best leuke winkeltjes zitten zoals ZenZi Mind & Lifestyle en Ny-na. Zenzi verkoopt esoterische dingen: klankschalen, meditatiekussens, wierook en benodigdheden voor yoga. Ny-na is een afkorting voor Nynke en Anna. Achterin de winkel hangen kleurrijke kleren, sjaals, tassen, etc. van onder meer King Louie en Blutgeschwister (beide fair en soms duurzaam) en voorin vind je onder meer bekers, sleutelhangers en allerlei hebbe- of weggeefdingen die vaak exotisch lijken. Bij dit bezoek kwam ik ook conceptstore NØRD tegen, de ‘ondertitel’ luidt ‘Coffee & Products’. De winkel verkoopt van alles voor het zetten van koffie maar ook aankleding voor je huis, koffietafelboeken en speelgoed. Van alles wat dus, zoals het een echte conceptstore betaamt.

Nieuwe Oosterstraat, Leeuwarden

Liz Boetiek Vintage is een favoriet adres van deze twee Wander Women. Anneloes scoorde hier in verleden onder andere twee paar vintage laarzen die ze in de winter graag draagt. Even verderop kun je bij Over & Weer terecht voor bijvoorbeeld vintage merkkleren. Overigens is het adres van Liz Boetiek Vintage aan de Ossekop, maar voor ons vanwege de hoek gewoon de Nieuwe Oosterstraat dus 😉
De Wereld van Thee is ook een tof adresje om mee te pakken als je houdt van… ja, thee dus. Cadeauwinkel De Pluymgraaff verkoopt onder meer duurzaam merk Feuerwear (tassen van herbruikte brandweerslangen) en Froy & Dind kleding (fair & eco!). Het antiek bij La Brocante is zeker ook een kijkje waard (wel prijzig!).
Op de hoek van de Nieuwe Oosterstraat met de Berlikumermarkt zit Salt & Pepa, een kleurrijke damesmodezaak. Deze winkel verkoopt een paar fair trade en deels duurzame merken zoals het Nederlandse Zilch en King Louie.

Kelders, Leeuwarden

De Kelders oogt leuk maar voor de winkels loop ik er niet snel heen. Voorheen zat echter mijn favoriete winkel van Leeuwarden hier gevestigd: Kabinett store. Maar helaas bestaat deze creatieve conceptstore niet meer. In het pand zit nu een andere bijna net zo toffe winkel: Mevrouw Dientje. Bij Mevrouw Dientje koop je van alles voor je interieur en een thema is wel de groene plantenwereld. Het ziet er dan ook ontzettend uitnodigend uit met al dat groen. Op de Facebookpagina krijg je alvast een indruk. Verderop op de kelders is een hip café geopend, Blikspuit, voor ouders met (jonge) kinderen. Er is een speelplek zodat jij rustig je krant of een boek kan lezen of andere ouders kan leren kennen aan de grote tafel. Er zijn voorleesochtenden en er wordt onder meer vintage speelgoed verkocht. Lees meer over dit unieke concept op de website van Blikspuit.
Precies tussen de Kelders en de Nieuwe Oosterstraat in vind je Broodje Bewust (Groentemarkt 1). In deze lunchroom kunnen zowel alleseters als vegans prima terecht want er is een uitgebreide keus aan lekkers van taart tot soep en burgers. Binnenkort volgt nog een uitgebreide vegan horecablog over Leeuwarden. Hou onze website in de gaten!

Binnenkort kun je meer lezen over onze favoriete eet- en drinkadresjes in Leeuwarden in ons horeca artikel.

Ook volgt hier dan een link naar de mooiste gevelreclames en belettering in de Friese hoofdstad. Hou onze site in de gaten!